torstai 28. tammikuuta 2021

Vaatehuolto

Pipon huolenpito

Tässä postauksessa käsittelen tekemieni virkattujen pipojen hoitoa ja huolenpitoa. Käyn läpi myös millainen on laadukas ja aikaa kestävä tuote.

Päivittäinen huolenpito

Tekemäni pipot eivät tarvitse kovinkaan paljoa päivittäistä huolenpitoa. Tietysti sekin riippuu paljon pipon käyttäjästä, paljonko pipoa tarvitsee huoltaa, pestä jne. Isoin päivittäin tehtävä asia on kuitenkin säilytys. Pipoa kannattaa säilyttää suojassa auringolta ja melko suorana, jotta niiden väri ei haalistu ja ne pysyvät tasaisena.

Pipon peseminen

Villaista tuotetta ei tarvitse pestä niin usein, kuin muista materiaaleista tehtyjä tuotteita. villa hylkii likaa ja raikastuu tuulettumalla. Peseminen kannattaa siis vasta silloin, kun lika tuntuu, näkyy tai haisee. Jos tuote tuntuu epämiellyttävältä tai ei lämmitä pitkän käytön jälkeen enää niin hyvin voi se johtua siitä, että tuote on likainen.

Pipon käyttötavalla on myös merkitystä, jos pipo on käytössä vain vähän esimerkiksi kauppareissun ajan se voi kestää pitkänkin ajan ilman pesua. Jos pipoa käytetään esimerkiksi urheillessa tai se on leikki-ikäisen lapsen käytössä on hyvin paljon todennäköisempää, että se alkaa mahdollisen hikoilun takia likastua.

Pipojeni materiaalina toimii toistaiseksi Novitan 7-veljestä villalanka, jossa on 75% villaa ja 25% polyamidia antamassa langalle kestävyyttä. 
Tuotteen voi pestä käsin tai koneessa. Koneessa peseminen on kuitenkin suositellumpi vaihtoehto Novitan sivuilla, sillä se venyttää tuotetta joskus vähemmän kuin käsin pesu. Tuotteen voi laittaa konepesun ajaksi myös pesupussiin, jotta välttää sen turhaa hankaamista.
Lankavyötteen mukaan siitä tehty tuote kannattaa pestä hienopesuohjelmassa 40 asteessa. Villa ei kestä suuria lämpötilan vaihteluita, joten lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman tasaisena. Pesuaineen kannattaa olla myös nestemäistä, sillä jauhemaisen pesuaineen hiput voivat jäädä kiinni villan kuituihin. Valkaisuainetta ei saa vyötteen mukaan käyttää.

























Minun täytyisi vielä testata kuinka hyvin piponi ja siinä oleva nahkainen merkki kestävät pesua, jotta osaan tarkemmin sanoa niille kannattavimmat pesutavat ja vinkit. 

Pipon kuivattaminen

Pesun jälkeen tuotteesta kannattaa liiat vedet puristaa pois ja laittaa se kuivumaan vaakatasoon, esimerkiksi pyykkitelineen päälle. Näin märkä villatuote ei veny ihan hirmuisesti. Kuivausrummun käyttämistä ei suositella.

Pipon silitys

Lankavyötteen mukaan siitä tehty tuote tulisi silittää enintään 100 asteessa. Pipojeni pinnan ollessa resorimainen ajattelin, että sille kannattavampaa on höyryttäminen, koska silitys voi litistää pinnan ja viedä kuohkeuden. 

Nukan poistaminen

Jos pipo nukkaantuu voi sen poistoon käyttää nukanpoistajaa. Pipon pinta on kuitenkin hieman haastaja, joten sen poisto voi olla hieman haasteellista ja aikaa vievää.

Pipon korjaaminen

Jos tekemäni pipo hajoaa ja sen voisi vielä korjata ja se on kannattavaa. Suosittelen parsimista saman tai eri värisellä langalla. Mahdollisen reijän yms. kohdalle voi kokeilla myös kirjomista ja tuotteesta tulee entistä uniikimpi ja se saa myös samalla lisää käyttö aikaa. 

Mistä tunnistaa laadun?

Laadun tunnistaa siitä, että tuote on tehty kestävistä ja laadukkaista materiaaleista. Myös tapa millä tuote on tehty on suuressa osassa. Usein se näkyy myös hinnassa tällöin. Tuote ei myöskään kulu ja pysyy hyvänä pitkässä ja kovemmassakin käytössä.


Lähteet:










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti