torstai 7. tammikuuta 2021

Kankaiden testausmenetelmät

 Kankaita testataan, jotta voitaisiin tietää niiden soveltuvuus erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tässä muutamia asioita, mitä voidaan testata:

Kankaan hankauksenkestoa voidaan testata, se kertoo yleensä siitä kuinka kestävä kangas on. Tätä testataan yleensä erilaisten laitteiden avulla. Hankauksenkeston testaamisen yhteydessä voidaan katsoa myös kuinka paljon tuote nukkaantuu käytössä.

Kankaan palonkestoa voidaan myös testata. Palonkestäviä kankaita käytetään yleensä huonekaluissa, varsinkin julkisissa tiloissa. Alla olevassa videossa näkyy miten palosuojaamaton huone palaa nopeammin ja pahemmin, kuin suojattu.

Värin ja valonkestoa voidaan myös testata. 
Erityisesti luonnonmateriaaleista tehdyt kankaat eivät kestä niin hyvin auringon valoa kuin tekokuitukankaat. Alla olevassa videossa näkyy miten testataan vaatteet kestävät ultraviolettisäteilyä.

Osa kankaista saattaa myös kutistua tai venyä ja sitäkin voidaan testata. Yleensä peseminen aiheuttaa kutistumista ja venymistä. Pesussa tapahtuvien mekaanisten muokkausten, pesuliuoksen, pesulämpötilan, kuivaustavan ja kankaan ominaisuuksien mukaan tuote saattaa menettää ryhdikkyyttään ja kutistua. Tämän takia on tärkeää noudattaa pesuohjetta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti