keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Ekologisia tekstiilikuituja

Suomessa kehitellään jatkuvasti ekologisia tekstiilikuituja, jotka tulevaisuudessa korvaisivat esimerkiksi puuvillan, viskoosin ja polyesterin käytön tekstiilituotteissa. Tässä postauksessa kerron näistä eri kuituinnovaatioista.


Spinnova

Spinnovan kuidun raaka-aineena käytetään sellumassaa, joka hienonnetaan mekaanisesti mikrofibrilloiduksi selluloosaksi.


Valmistusprosessissa ei tarvita lainkaan haitallisia kemikaaleja tai liuottimia, eikä siinä muodostu lainkaan jätevirtoja. 


Vedenkulutus on myös 99 % alhaisempaa, kun puuvillaa valmistettaessa. 

Materiaali voidaan myös käytön jälkeen kierrättää samassa prosessissa aina uudelleen, ilman kuidun laadun heikkenemistä. Lisäksi kuitu on sellaisenaan biohajoavaa.


Materiaalin ominaisuuksiin kuuluu se, että sen tuntu on lähimpänä puuvillaa tai pellavaa. Kuitu on myös lujaa, hyvin värjäytyvää ja sen lämmöneristävyys on villan kaltainen.




Infinited Fiber


Raaka-aine: Infinited Fiberin kehittämällä selluloosakarbamaattimenetelmällä voidaan valmistaa täysin uutta selluloosakuitua tekstiilijätteestä. Raaka-aineena voidaan käyttää myös kierrätyskartonkia sekä puupohjaista tai maataloudesta peräisin olevaa selluloosamassaa.

Kuitua valmistetaan irrottamalla selluloosa raaka-aineesta liuottamalla urean avulla. Sen jälkeen se muutetaan liuokseksi, josta valmistetaan uutta kuitua. Käytön jälkeen kuidusta tehdyt tekstiilit voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä muun tekstiilijätteen kanssa.


Valmistusmenetelmässä veden, kemikaalien ja energian kulutus on huomattavasti vähäisempää kuin esimerkiksi puuvillan valmistuksessa. Yrityksen mukaan yhteen t-paitaan tarvittavan kuitumäärän valmistaminen vaatii noin 14 litraa vettä, kun taas vastaavan puuvillakuitumäärän tuottaminen vaatii yli 600 litraa vettä. 

Tämän menetelmän etuihin lukeutuu myös se, että jauhemaista selluloosakarbamaattia voi varastoida useamman vuoden ja kuljettaa kuivarahtina.

Materiaalin ominaisuuksiin kuuluu, että sillä on luonnollinen, puuvillan kaltainen tuntu ja sen värjäytyvyys on erinomainen.
























Ioncell


Ioncell-menetelmällä voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua puusta, kierrätyspaperista ja -pahvista sekä tekstiilijätteestä. Ioncell-kuidun valmistusprosessissa käytetään ionisia liuottimia, jotka voidaan kierrättää, mikä on tietysti tärkeää ekologisuuden näkökulmasta.


Materiaalin ominaisuuksia on, että Ioncell-kuidulla on luonnonkuidun pehmeä tuntu, silkkimäinen hohde ja se on erittäin vahvaa jopa märkänä. Kuidusta valmistettu kangas on myös hyvin värjäytyvää ja sitä on helppoa työstää. Myös Ioncell-kuitu on sellaisenaan biohajoavaa.





Metsä Fibre


Raaka-aineena hyödynnetään Metsä Fibren kuivaamatonta paperisellua. Valmistuksessa käytetään sellua liuottavaa ionista yhdistettä.


Metsä Springin menetelmällä valmistettu kuitu on ominaisuuksiltaan lyocellin kaltaista, sellaisenaan biohajoavaa ja prosessissa uudestaan kierrätettävää tekstiilikuitua.



BioCelSolia


BioCelSolia on valmistettu muun muassa kuusesta, koivusta ja männystä, mutta raaka-aineena toimii kaikki puuselluloosa. 


Selluloosan liuottamiseen käytetään ympäristölle haitallisen rikkihiilen sijaan luonnosta saatavia entsyymejä. Tuotantoprosessi ei ole kokonaan myrkytön, mutta viskoosin valmistukseen verrattuna huomattavasti ympäristöystävällisempi.


Valmis kuitu on ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen, mutta kuidun kosteudenimukyky on puuvillaan tai viskoosiin verrattuna parempi, joten esimerkiksi kuidun värjäytyvyys on erittäin hyvä eikä materiaali ole sähköistyvää. BioCelSol-kuidusta valmistettu materiaali on myös laskeutuvaa ja lämmittävää sekä pehmeämpää kuin puuvilla.



 https://www.stjm.fi/uutiset/ekologisia-tekstiilikuituja/






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti