sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Keppari paita

Jokunen aika sitten sain idean valmistaa keppari vaatteita ja college-paita pääsi ensimmäiseksi teon alle. Tässä postauksessa kerron hieman prototyypin valmistumisesta ja erillaisista valmistuvaiheista mitä sen tekoon sisältyi.


Lähdin ensiksi suunnittelemaan sopivaa keppariprinttiä, mikä sopisi seulalla painettavaksi.  Päätin jo alussa, että tahdon hyödyntää silkkipainoa tähän työhön, koska tahdoin päästä kokeilemaan ja oppimaan uutta.



Miten seulan tekeminen käytännössä toimii?

Tässä lyhyesti seloistettuna, miten seula tehdään:

1. Pestään seula, jos sille on tarvetta
2. Tulostetaan printti kalvolle.
3. Mennään pimiöön, missä kuivaan seulaan levitetään valotusemulsio. Sen jälkeen se laitetaan pimiössä kuivumaan.
4. Kuivalle seulalle asetellaan tulostettu kalvo ja se teipataan kiinni. 
5. Seula laitetaan valotukseen, missä kuviot tulevat seulalle.
6. Seula pestään huolellisesti kylmällä vedellä.
7. Seula on valmis käyttöön.

Kuviot tulostettuna kalvolle.

Valmis seula.

Jokainen väri tarvitsee oman seulan ja niiden tekeminen on melko työästä ja aikaa vievää. Minä tarvitsin väin yhtä väriä, joten tarvitsin vain yhden seulan. 


Tein muutamia koe painantoja seulan kanssa tummanvihreällä värillä ihan vain harjoituksena, jonka jälkeen aloin miettia mitkä olisivat hyvät värit ja materiaalit tuotteeseeni. Koululta löytyikin sopivan väristä ja ihanan pehmeää vaalean harmaata collegea paitaani varten. Aluksi testasin painaa aiemmin käyttämälläni tumman vihreällä tälle college kankaalle, mutta se teki kankaasta hieman kellertävän ja likaisen näköisen. Lähdin siis suunnittelemaan vielä Adobe Illustraattorilla, mikä olisi hyvä keppareiden väri ja päädyin loppujen lopuksi ihan valkoiseen


Valkoinen oli hyvä valinta ja näytti kivalta kankaalla, opin myös miten painaa kakaalle kuviota niin, että se jatkuu tasaisena printtinä.



Tästä kangas palasta lähdin kuvioiden kiinnityksen jälkeen tekemään pientä lasten college paitaa harjoituksena. Olen muistaakseni kerran piirtänyt vaatteiden kaavoja ja ajatellut, että niiden tekeminen olisi vaikeaa, mutta olin väärässä! Se olikin paljon helpompaa kuin luulin.

Kaavat piirrettynä!

Kaavojen piirtämisen ja leikkaamisen jälkeen leikkasin palat kankaastani. Resorista leikkasin vielä muut tarvittavat osat hihoihin, kaulukseen ja helmaan. Sen jälkeen oli vuorossa saumurilla ompelu. Saumuriakin olin käyttänyt ehkä 3-4 kertaa, joten ensin piti tehdä hieman testailuja tilkuilla. Sen jälkeen lähdin ompelemaan ensin olkasaumat, sitten hihat kiinni ja lopuksi vielä ompelin hihastahelmaan asti. Tämänjälkeen ompelin vielä resorit paikoilleen ja paita oli valmis.

Hieman on vielä opeteltavaa seulalla painamisessa ja saumurilla ompelemisessa, mutta eiköhän sitäkin ala tekemällä pikkuhiljaa oppimaan! 

Ensiviikolla painan lisää keppareita kankaalle ja pääsen ompelemaan uusia paitoja, toivon mukaan myös minun kokoisiani, sillä pakkohan on minunkin keppariharrastajana tällainen saatava! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti