torstai 25. maaliskuuta 2021

Pohdintoja vastuullisuudesta ja webinaari

 Osallistuin 25.3.2021 Suomen Tekstiili & Muoti ry: n johtavan asiantuntijan Satumaija Mäen webinaariin, jonka aiheena oli tekstiili- ja muotialan hankinnat, sekä vastuullisuus. Tähän postaukseen kokosin minua kiinnostavia asioita ja pohdintoja siitä.

Hankintaketjut

Tekstiilituotteiden valmistusketjut ovat yleensä melko pitkiä ja globaalisti pirstaloituneita. Tällä tarkoitan  sitä, että tuotteden valmistus sijoittuu useampaan eri paikkan/maahan. Tänä päivänä yritysten odotetaan tuntevan valmistamiensa tuotteiden tuotantoketju ja olosuhteet raaka-aineiden alkulähteille saakka sekä kommunikoivan niistä.

Tuotteen alkuperä

Tekstiilituotteiden alkuperä määräytyy sen mukaan, missä tuotteen valmistuksen viimeisin merkittävä työvaihe on tehty (usein ompelu).

Valmistusmaata ei ole pakko merkitä tuotteeseen, mutta se on melko yleinen käytäntö tänä päivänä. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia siitä, että missä tuotteet valmistetaan ja miten. Ne voivat olla suuri tekijä ostopäätöksen suhteen joillekin asiakkaille.
Valmistusmaa ei kuitenkaan kerro tuotteen vastuullisuudesta tai valmistuksen työolosuhteista.

Suurimpia tekstiilien ja muodin tuontimaita ovat Kiina, Bangladesh, Ruotsi ja Saksa, mikä on lähes samalla tasolla Ruotsin kanssa vuoden 2019 tullin ulkomaankauppatilaston mukaan.

Vastuullinen hankinta = yritysten vapaaehtoista sitoutumista huomioida työntekijöihin ja ympäristöön liittyvät näkökohdat osana niiden toimitusketjun hallintaa.

Mitä kansainvälisempi ja isompi yritys on sitä moniuloitteisempia vastuullisuuskysymyksiä se yleensä kohtaa.

Kun tuoteidenkategoriat laajentuvat ja valmistusketjut pirstaloituvat yhä usempiin osiin/paikkoihin, täytyisi vastuullisen hakinnan olla olennainen osa riskienhallintaa kikille tekstiili- ja muotialan yrityksille.

  1. Hahmota toimintaketjusi, arvioi vastuullisuusriskit siihen liittyen.
  2. Tutustu toimimaiden toimintaympäristöön ja riskeihin.
  3. Laadi eettiset periaatteet, liitä ne kaikkiin hankintasopimuksiin.
  4. Arvioi omat ostokäytännöt ja huolehdi oman hekilökunnan koulutuksesta.
  5. Hyödynnä ostajan tarkistuslistaa ja toimittajakyselyä tiedonkeräämisen ja vastuullisuuden seurantaan.
  6. Arvioi tarve liittyä kansaiväliseen vastuullisuusjärjestelmään tai kolmannen osapuolen tehdastarkastusten toteuttamiseen.
  7. Kommunikoi teoistasi ja puutu mahdollisiin epäkohtiin.

Riskit

Vastuullisuusriskit valmistusketjuissa

Tyypillisimmät vastuullisuusriskit tekstiili- ja muotialalla:

  • Liiketoiminnan eettisyys (korruptio, lahjonta..)
  • Työajat, työntekijöiden järjestäytymisoikeus, palkkaus, tasa-arvoinen kohtelu ja lapsityövoima
  • Työterveys ja turvallisuus
  • Ympäristöasiat (jätteiden- ja kemikaalien käsittely, ilmastovaikutukset..)

Riskitekijöiden tunnitus

  • Missä maassa tuotteen valmistajat sijaitsevat ja mitkä ovat maiden tai alueiden potenttiaaliset riskit?
  • Mitkä tuotteet tulevat riskimaista ja minkälaisia riskejä niissä käytetyissä raaka-ainessa voi olla?
  • Tuotevalikoiman laajuus ja kuinka usein se vaihtuu?

Riskimaat

Riskimaissa ihmisoikeus- ja ympäristöloukkaisten riski on noussut > vaatii yrityksiltä erityistä huolellisuutta. Riskimaita on esimerkiksi Kiina, Intia, Bangladesh, Turkki ja Euroopassa Bulgaria, Pohjois-Makedonia, Romania ja Ukraina.

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Kuvista printeiksi

Alkuperäinen, gray scale, black and white


Alkuperäinen, gray scale, image trace

Alun perin piirsin kuvioita paperille vahaliidulla, joka päälle maalasin vesivärillä. Otin paperista kuvan ja leikkasi Photoshopissa siitä kuvioita.  Tein kuvioista erilaisia raportteja. 




Alkuperäinen (vas.) ja värimuunnokset


Alkuperäinen (vas.) ja Photoshopissa irroitettu ja vektoroitu kuvio


Alkuperäinen (vas.) ja värimuunnokset








maanantai 15. maaliskuuta 2021

Seinätyö tilaus osa 2

 Tästä linkistä pääset lukemaan sinätyön valmistumisen ensimmäisen osan.

Jatkoimme seinätyö tilaustamme seuraavaksi tekemällä sopivan värisiä maaleja, sekä etsimällä hieman paksumman ja ei niin lakanakankaalta näyttävän pohjaksi sopivan kankaan.














Sopivan kankaan löydyttyä lähdimme tekemään sille testejä. Kokeilimme myös helmiäispastan avulla saada työhön vähän kimalletta/raikkautta. Helmiäispastalla tehdyt viivat olivat kuitenkin vähän turhan vahvoja, joten päädyimme kokeilemaan brodeerausta saman sävyisellä langalla, kuin itse pasta. Totesimme sen hyväksi tekniikaksi, joten käytimme sitä prototyyppiin/lopulliseenkin työhön.

Helmiäspastalla tehty prototyyppi



Prodeeraus testi, tätä kukka tyyppistä kuviota käytimme lopulliseen työhön.















Teimme tämän jälkeen yhden isomman kokeilun/ prototyypin, jota kävimme esittelemässä asiakkaallemme. Se näytti todella hyvältä tilassa ja asiakkaamme, sekä opettaja piti siitä. Nyt vain piti lähteä tekemään siitä isompaa versiota ja tilaus olisi valmis.



Pohjakangas

Brototyypin pohjakangas maalattuna


Brodeerattu kukkanen prototyyppi pohjassa












Asiaan tuli kuitenkin työn ollessa melkein valmis, niin hieman mutkia. Asiakkaamme oli vaihtamassa työpaikkaa, joten työ jäisi nyt käyttämättä. Tällä hetkellä se sijaitseekin luokkamme läheisellä käytävällä odottaen sille sopivaa paikkaa.

Kuva lopullisesta työstä on tulossa pian!


Kuvia valmistuneista töistä

Tämän vuoden puolella lähdin kokeilemaan kaikenlaista uutta kotanakin ja tässä postauksessa onkin kuvia niistä.

Olen aikaisemminkin tehnyt makramee töitä, mutta en koskaan näin isoa, enä seinävaatetta ole tällä tekniikalla tehnyt. Tämän työn kanssa kesti melko kauan ja suunnitelmakin vaihtui hieman lennossa, mutta olen tähän enemmän kuin tyytyväinen!

Kuvassa ensimmäinen iso makramee seinätyöni.

Innostuin maalamisesta ja käsin kirjonnasta myöskin jokunen aika sitten. Näiden kahden tekniikan innoittamana syntyi tällainen taulu. Tulen tämän kaltaisia jatkossa varmasti tekemään, sillä mielestäni tämä onnistui todella hyvin ja sitä oli mukavaa tehdä.


Koulussa lähdin kokeilemaan uudestaan myös seulan kanssa työskentelyä. Seulalla painetuista kankaista syntyi tällaisia Ainou Designin logolla varustettuja kasseja omaan käyttööni. Toivottavsti tulevaisuudessa myös myyntin.


Keramiikka on myös kiehtonut minua ja olen itsestään kovettuvasta savesta tehnyt erilaisia pieniä purkkeja hieman kokeilumielessä.


Uusi bisnes

 Olen pitemmän aikaa tahtonut perustaa toisen yrityksen, jonka kautta myisin muita käsitöitäni, kuin keppihevosia. Vuoden 2021 alussa lähdinkin toteuttamaan unelmaani ja näin syntyi Ainou Design. 

Nettisivuni sain auki 15.2.2021. Minulla oli jo aikaisempaa kokemusta nettisivujen tekemisestä AlmanHepat kohdalla, joten tein nämäkin sivut itse ja mielestäni niistä tuli todella hyvät. 

Ensimmäiset tuotteeni olivat virkatut pipot. Nimesin pipot osittain vanhojen suomalaisten sanojen mukaan Naapuksi, Purhaksi, Lunkaksi ja Harmiksi. 

Pipojen jälkeen valmistui myös makramee amppeli nimeltä Kaiku. 

Suunnitteilla on myös ollut kesäksi kalastaja hattuja sun muuta, niistä teen varmasti aikanaan oman postauksen!

Harmi ja Naapu pipot


Harmi pipo läheltä kuvattuna, sekä logo.


Kaiku makramee amppeli läheltä kuvattuna.


Naapu pipo


Harmi pipo päässä

Kaikki pipot yhdessä kuvassa


Kaiku makramee amppeli


Purha pipo

Harmi pipo


Lunka pipo