Sivut

sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Kuvien tekijänoikeudet

Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?
Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi valokuva on sen ottajan omaisuutta, eikä sitä saa käyttää luvatta.

Kenellä on tekijänoikeudet teokseen?
Tekijänoikeuslain mukaan sillä, joka on luonut teoksen, on tekijänoikeus teokseen.

Miten tekijänoikeus suoja syntyy?
Tekijänoikeus syntyy teoksen luomishetkellä suoraan lain nojalla. Kuvataideteoksen suoja alkaa, kun teos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen ylittääkseen teoskynnyksen. Myös teoksen luonnos, keskeneräinen tai signeeraamaton teos voi saada suojaa.
Tekijänoikeus voi syntyä vain ihmiselle, ei yritykselle – eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta. Yritykselle voidaan kuitenkin luovuttaa tekijänoikeus eteenpäin sopimuksella. Tekijän- tai valokuvan lähioikeuden saaminen ei edellytä tekijältä rekisteröintiä, ilmoitusta tai merkintää siitä, että teos on suojattu.

Ketä pidetään tekijänä?
Tekijänä pidetään sitä, jonka luovan panoksen ansiosta teos on syntynyt. Tekijän ohjeiden mukaan toimivat tekniset avustajat, kuten valajat, eivät ole tekijöitä. Myöskään ideoijaa ei pidetä tekijänä, mikäli teoksen konkreettinen hahmo on jonkun muun luovan panoksen tulosta. Kun teoksella on useampi kuin yksi tekijä eivätkä teoksen osuudet muodosta itsenäisiä teoksia, syntyy tekijänoikeus kaikille yhteisesti.

Mikä on valokuvien suoja-aika ja suojan laajuus?
Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Teoskynnyksen ylittävien valokuvateosten suoja-aika on aina 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Valokuvaajan yksinoikeus käsittää oikeuden valmistaa kappaleita ja saattaa valokuva yleisön saataville. Oikeus käsittää myös oikeuden määrätä valokuvan muuntelemisesta.

Valokuvan oikeuksien siirtyminen
Oikeus valokuvaan voidaan luovuttaa kokonaan tai osittain. Valokuvan kappaleen luovutukseen ei sisälly valokuvaa koskevan oikeuden luovutusta. Valokuvan moraalisista oikeuksista luopumista ei ole rajoitettu.

Lähteet ovat kuvasto.fi ,mistä voit myös tarkemmin tekijänoikeuksista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti