Sivut

tiistai 19. lokakuuta 2021

Kasvivärjäystä ja sukkaheppoja

Pidin pienen tauon lankojen värjäämisestä huppareiden ja paitojen ompelun parissa, mutta nyt taas muutama viikko sitten hyppäsin kasveilla värjäyksen pariin.

Ensimmäisessä värjäys erissä värjäsin erilasilla sienillä, nokkosella, käävällä, lupiininlehdillä ja jäkälällä. Näistä neuloin mammalleni raitasukat, koska hän auttoi yhtenä viikoloppuna keräämään kasvit tätä varten. Vielä lankoja kuitenkin jäi jonkun verran, joten täytyisi niille keksiä vielä joku käyttökohde. 

Kasveilla värjättyjä lankoja


Lankoja purettamassa












Krapilla värjättyä lankaa.

Puretus ja väriliemen tekeminen työnalla.

Mamman raitasukat











Neulottu keppihevonen

Innostuin mamman raitasukkia neuloessa neulotusta sukkakeppihevosesta ja siihen lähdinkin vielä näiin ennen syyslomaa värjäämään lankoja sipulin kuorilla ja krapilla. Väreistä tuli todella ihania, varsinkin tuosta sipulinkuorilla värjätystä. Kerkesin myös kotona pyöräyttelemään prototyypin heppaa varten, joka meni kaupaksi samantien. Nyt täytyisi sitten vaan neuloa ahkerasti sukkaheppoja!
























Neulomassa heppaa mökkimaisemissa.



Lankojen värjäystä ja tuftatut tyynynpäälliset

 Syyskuussa palasin pitältä työssäoppimisreissultani takaisin kouluun. Aloitinkin sielä heti ensimmäisenä värjäämään lankoja, koska halusin vielä siihenkin perehtyä, kun juuri pääsin itse lankaa valmistamaan ja siitä tuotteita tekemään. 

Värjäsin aluksi useita 5g pieniä vyyhtejä testinä ja löytääkseni lopulta sopivat sävyt tuotteeseen minkä valmistaisin värjäämistäni langoista. Koska olin kiinostunut taas neulomisesta ja halusin oppia kirjoneuleen tekemisestä enemmän päätin, että tuotteeni olisi lapaset, joihin suunnittelisin kuvion itse.


Värjäsin 100% villalangat happoväreillä.













Löytäessäni sopivat sävyt ja saadessani langat käyttöön aloin neulomaan lapasia, joka osottautuikin hieman haastavaksi. Usean langan pitäminen kädessä samanaikaisesti ja löysyyden pitäminen kirjoneuleessa oli aluksi vaikeaa, mutta aloin siihenkin tottua pikkuhiljaa. Ensimmäisen lapasen neuloessani totesin, että ne on pakko purkaa, sillä en ollut kuin alun kolmeen eri kirjoneulekuvioon tyytyväinen. Purin siis lapasen ja aloitin uuden, siitä tulikin heti parempi ja se sai vielä parin päivän sisällä itselleen parinkin. Höyrin vielä lapaset, kun sain ne pääteltyä. Itse tykkään näistä kovasti, kun värit ovat aika hillityt ja kuvio kivan yksityiskohtainen, vaikka se onkin aika helppo.

Olin niin innoissani projektissa, että harjoittelin kirjoneuletta hakiessani/odotellessani pikkuveljeäni hänen jalkapalloa treeneistään!

Nämä värit päätyivät lapasiini.

Valmis lapanen kädessä!













Tuftatut tyynynpääliset

Lapasten teon välissä sain myös vihdoin pitkään kesken olleet tuftatut tyynynpääliset valmiiksi. Näistä tuli lopulta todella kivat ne pääsivätkin käyttöön heti meidän perheen olohuoneen sohville.




Kesän ja syksyn työssäoppimiset

 Vihdoin sain aikaiseksi kirjoittaa työssäoppimisistani kesällä ja alku syksyllä. 

Aloitin tosiaankin työssäoppimisen Katiska nimisessä kesäpuodissa/kahvilassa kesäkuussa ja pidin sielä noin kuukauden mittaisen tauon, jonka jälkeen palasin takasin Ruukin kehräämölle. Katiskassa olin siivousvastaava, hoidin lampaita ja pupuja, sekä tein tuotteiden esillepanoon liittyviä asioita. Itse myyntityö jäi hieman vähemmälle pienen asiakasmäärän vuoksi. Tästä paikasta sain myös palkkaa ja se olikin ensimmäinen virallisempi kesätyöpaikkani. 












Elokuussa palasin takaisin Ruukin kehräämölle ja sielä aloitinkin tekemään huivia itse tekemästäni langasta, mistä viime postauksessani mainitsin. Naapurissa Ruukin kutomoa pitävän Leenan kanssa ryhdyimmekin heti tekemään laskutoimituksia ja tutkimaan erilaisia kankaankuvia. Kun suunitelma löytyin menin yhtenä aamuna luomaan loimen Leenan luokse, jonka laitoin kutomolla oleviin kangaspuihin Leenan ohjeistuksella. Kun huivi oli kudottu tein siihen kierre hapsut ja vein kotiin pesuun. Seuraavana päivä sitten viimeistelinkin huivin höyryttämällä ja siistimällä hapsut. Sain paljon kehuja ja hyvää palautetta huivista ja itsekkin olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen! 





























Tämän jälkeen vietin aikaani opettelemalla kutomon puolella kutomista pienillä pöytäkangaspuilla tai "lasten kangaspuilla" tehden sillä pieniä nukkekodin mattoja/kattaus koristeita. Opin myös kutomaan pellavaa ja siitä teinkin 2 huivia, joista toiseen tuli myös hieman pitsi poimintaa. Huiveista tuli todella nätit mielestäni, vaikka en sellaista tarkkaa suunnitelmaa niihin omistanutkaan. Laitoin myös yhden todella ohut lankaisen loimen, mistä syntyisi villahuiveja.















Syyskuussa palasinkin kouluun tekemään omia projekteja joista lisää ensi postauksessa!